Sosyal Medya

Güncel

Ağrı’da kim vuruldu?

Diyadin ilçesinde 3 PKK’lının çatışmada öldürüldüğü duyuruldu. Ağrı Barosu vurulanlardan ikisinin sivil olduğunu söyledi. Peşinden açıklama yapan Valilik “Çatışmada öldüler ve silahlarıyla ele geçirildiler” dedi.



AÄŸrı'nın Diyadin Ä°lçesi Jandarma Karakoluna dün saat 21.00 sıralarında PKK tarafından roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldı. Jandarma Karakoluna açılan ateÅŸe güvenlik kuvvetleri karşılık verdi. YaÅŸanan çatışma sırasında 3 PKK’lının silahları ile ölü olarak ele geçirildiÄŸi duyuruldu. DiÄŸer PKK’lıların yakalanması için geniÅŸ çaplı operasyonlar baÅŸlattı. AÄŸrı Barosu ve HDP yöneticileri öldürülen 3 kiÅŸiden 2’sini PKK’lı olmadığını söylüyor. Valilik ise bu iddiaların üstüne yaptığı açıklamada bu iki kiÅŸinin çatışmada öldürüldüklerini ve silahlarıyla birlikte ele geçirildiklerini açıkladı.

3 kiÅŸiden 2'sinin fırında çalıştığı iddiası

Çatışmada ölen 3 kiÅŸinin cenazeleri otopsi için Erzurum Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olayla ilgili 5 kiÅŸi gözaltına alınırken ilçede esnaf kepenk kapattı. Çatışmada ölenlerden 16 yaşındaki Orhan Aslan ile 15 yaşındaki Muhammet Aydemir'in fırında çalıştıkları ve olayla ilgilerinin olmadığı iddia edildi.

Aslan ve Aydemir'in iÅŸyerine 10-15 metre uzaklıkta vurulduÄŸunu söyleyen fırıncı Recep Birgün, "Muhammet Aydemir 10 gündür yanımda çalışıyor ve öÄŸrencidir. Orhan Aslan ise 6-7 aydır benim yanımda çalışıyor. Olay sırasında ben komÅŸunun fırınına gitmiÅŸtim" dedi.

Baro başkanı: PKK'lı değiller

AÄŸrı Barosu BaÅŸkanı Ali Artuk da Diyadin'de öldürülen Osman Aslan ve Muhammet Aydemir'in, fırında çalıştıklarını söyledi. Diyadin'de hem savcı, hem belediye baÅŸkanı hem de vatandaÅŸlarla görüÅŸtüklerini belirten Artuk, "Bu çocuklar fırında gece vardiyasında çalışıyorlar. Çatışma da fırının olduÄŸu bölgede cereyan ediyor. Fırına odun taşımak için odunluÄŸa gittiklerinde orada öldürülüyorlar. Bu çocukların herhangi bir siyasal baÄŸlantıları da yok. Çocukların yanında kısa namlulu bir silah olduÄŸu iddia ediliyor. Ama o silahın oraya kim tarafından bırakıldığı, silahın bu çocuklara ait olup olmadığı belli deÄŸil" dedi.

Ölenlerden Muhammet Aydemir’in babasının savcılığa giderek oÄŸlunun ölümüne neden olan kolluk güçleri ve yetkililerden ÅŸikâyetçi olduÄŸunu belirten Baro BaÅŸkanı Artuk, "Kendisi savcılık ifadesinde, çocuÄŸunun bırakın PKK ile HDP ile dahi herhangi bir iliÅŸkisinin olmadığına dikkat çekti" dedi.

HDP milletvekili: Kameralar var

Diyadin'e gelen HDP AÄŸrı Milletvekili Dirayet TaÅŸdemir, "Çatışma haberini alır almaz eÅŸ baÅŸkanlarımız ile birlikte Diyadin'e geldik. Polis gece yarısı cenazelere hiçbir iÅŸlem yapılmadan Erzurum'a gönderiyor. Ailelere haber vermiyor, savcılıkta dâhil hiçbir kurum haberdar deÄŸil" dedi.

Çatışmada PKK'lı denilen kiÅŸinin öldürüldüÄŸü yer ile Aydemir ve Aslan'ın öldürüldükleri yerin farklı olduÄŸunu belirten TaÅŸdemir, "Görgü tanıkları da ailenin beyanlarında ve esnafın beyanı da çocukların bu fırında iÅŸçi olarak çalıştığı dairdir. EÄŸer aksisiyse mobese kameraları ve fırının kamerası var. Görgü tanıklarına göre çatışma bittikten sonra polis sokaÄŸa giriyor ve direkt çocukların olduÄŸu odunluÄŸa yöneliyor ve rast gele ateÅŸ açılıyor" diye konuÅŸtu.

Diyadin Belediye BaÅŸkanı Hazal Aras ise "Yapılan katliamı meÅŸru gösterme gerekçesiyle öldürülen o iki sivilin yanında silah olduÄŸu söyleniyor. Her ikisinin fırın iÅŸçisi olduÄŸunu biz çok iyi biliyoruz" dedi.

Gözaltına alınan 5 kiÅŸi

Bu arada olaylarla ilgili oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 50 yaşındaki Fevzi Kahraman'ın eÅŸi Nihal Kahraman, "Çatışma esnasında eÅŸim evde yoktu. Murat Nehri kenarında hayvanlara bakıyordu. Çatışma bittikten sonra eÅŸim, kayınım ve oÄŸullarım eve geldi. PeÅŸinden güvenlik kuvvetleri eve baskın yaptı. EÅŸim, oÄŸullarım ve kayın biraderim olmak üzere 5 kiÅŸiyi gözaltına aldılar" dedi.

Valilik: Çatışmada öldüler

AÄŸrı ValiliÄŸi, Diyadin'de meydana gelen çatışmayla ilgili olarak ikinci kez açıklama yaptı. Valilik açıklamasında ÅŸöyle denildi:

"Bazı basın yayın organlarında 12 AÄŸustos 2015 tarihinde bölücü terör örgütü mensuplarının Diyadin Ä°lçe Jandarma Komutanlığı’na roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırması ile çıkan çatışmada öldürülen 2 teröristin sivil olduÄŸuna dair iddiaların yer alması üzerine açıklama yapma gereÄŸi duyulmuÅŸtur. Söz konusu olayda öldürülen kiÅŸiler saldırının akabinde güvenlik güçlerimizle çatışmaya girmiÅŸ ve çatışma sırasında silahları ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiÅŸlerdir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.